מערכת האתר
עדכון: גוגל תמונות משנה את מדיניות האחסון
בהתאם להודעת החברה מנובמבר 2020, החל מתחילת יוני 2021 כל תמונה או וידאו שתגבו בגוגל תמונות תתפוס לכם מקום באחסון החינמי

מה זה אומר בעצם?
לכל משתמש גוגל מוקצים 15GB של אחסון חינמי, עד הראשון ליוני 2021 האחסון הזה היה בשימוש בעיקר ע"י גי'מייל וגוגל דרייב. כלומר תכולת המיילים שלנו + כל מה ששמנו בגוגל דרייב יכול להגיע עד מקסימום 15GB.
בנוסף, כל מי שגיבה את התמונות מהטלפון החכם לחשבון גוגל שלו יכול היה לבחור בין 2 אופציות:
1. איכות מקורית תופס מקום באחסון החינמי
2. גיבוי גבוהה לא תופס מקום באחסון החינמי ולמעשה מאפשר גיבוי תמונות וסרטונים ללא הגבלה
מי שבחר באפשרות מספר 2 גיבה את כל התמונות שלו לחשבון שלו ללא השפעה על נפח האחסון שלו.
החל מהראשון ליוני האפשרות השנייה עדיין קיימת אך כל תמונה או סרטון שנגבה לחשבון מתאריך זה תתפוס לנו נפח אחסון פנוי. כל התמונות שהסרטונים שגיבינו עד הראשון ליוני 2021 לא נספרים (כאילו הנפח הכולל שלהם הוא 0GB)
פתיחה של תפריט האפליקציה בטלפון תראה לנו את האפשרויות הבאות:
שטח האחסון בחשבון
לחיצה עליו תראה לנו את סך כל נפח האחסון שלנו ואת חלוקת התפוסה שלו בין ג'ימייל, דרייב, וגוגל תמונות
מתחת לחלק זה נראה הצעות לרכישת נפח אחסון נוסף בתשלום בנוסף, ומתחת לחלק זה הצעות למחיקה של פריטים בעלי נפח גדול. בתחתית העמוד תחת הצעות אחרות נוכל למצוא הצעות לפינוי מקום בחשבון שלנו באמצעות גוגל וון (Google One) שיובילו אותנו לדף ניהול האחסון של החשבון שלנו https://one.google.com/storage/management.

גוגל טוענים כי למשתמש רגיל ייקח יותר מעשור למלא את כל נפח האחסון רק בתמונות. הבעיה היא שלא מדובר רק בתמונות - בטלפון שלי למשל מועלים כל יום 50MB בממוצע לגיבוי של גוגל תמונות - כלומר אם החשבון שלי היה נקי לחלוטין (והוא לא) תוך 20 יום הייתי ממלא 1GB ותוך 300 יום (פחות משנה הייתי ממלא את כל נפח האחסון) ונאלץ להתחיל למחוק תמונות וסרטונים או לרכוש נפח אחסון נוסף
יש מה לעשות?
בוודאי, יש כמה פתרונות בהם אפשר לבחור. ניתן כמובן גם לשלב ביניהם
1. ניקוי האחסון שלנו - גוגל דרייב ג'ימייל וגוגל תמונות:
ניתן להשתמש בגוגל וואן בכדי לראות את רשימת כל האפשרויות לפינוי מקום וניתן לעשות זאת בצורה ידנית ע"י מחיקת פריטים ישנים ושאינם בשימוש מגוגל דרייב וגי'מייל. בגוגל דרייב ניתן לבצע חיפוש על כל הפריטים ולסדר אותם מהגדול לקטן וכך לקצר את התהליך (זמין רק בגרסת שולחן העבודה - כלומר מהמחשב). כדי לסדר ולנקות את נפח האחסון שלכם כנסו לקישור https://one.google.com/storage/management שימו לב, מחיקת תמונות וסרטונים מיותרים מגוגל תמונות - יש לסנן רק את התמונות והסרטונים שנוצרו לאחר הראשון ליוני 2021. יתרונות פינוי נפח אחסון בחינם חסרונות יכול לקחת לא מעט זמן ומצריך אחזקה שוטפת אחת לתקופה

2. בחירת ספריות לגיבוי מהטלפון
ברירת המחדל של גוגל תמונות היא גיבוי של ספריית המצלמה בלבד (כלומר רק מה שצילמנו בטלפון שלנו יגובה) אך ניתן להוסיף ספריות נוספות שגם הן יגובו - בטלפון שלי למשל מגובות גם ספריות הווטסאפ - כל תמונה וסרטון שאני מקבל בווטסאפ (וכולנו יודעים שזה המון) מגובים גם הם. בכדי לבדוק ולשנות את ההגדרות האלו, כנסו לאפליקציית גוגל תמונות, ליחצו על התפריט (תמונת החשבון שלכם, או העיגול עם האות הראשונה בשמכם למי שאין) ליחצו על הגדרות של Google Photos > גיבוי וסנכרון > גיבוי התיקיות במכשיר. שם תראו רשימה של כל הספריות המכילות תמונות ו/או סרטונים ומתג קטן המראה האם הספרייה מגובה או לא. וודאו כי רק הספריות החשובות באמת מגובות.

3. פתיחת חשבון גוגל נוסף ייעודי רק לגיבוי תמונות
השיטה הזו מעט מתחכמת. בטלפון שלנו ניצור חשבון גוגל חדש ואז נכוון את אפליקציית גוגל תמונות להשתמש בחשבון החדש בלבד - הפסקת הגיבוי מהחשבון הקיים (הישן) והפעלת גיבוי בחשבון החדש שיצרנו עכשיו. כך נרוויח 15GB נקיים וחדשים שישמשו אך ורק לגיבוי. יתרונות היי, קיבלנו נפח אחסון נקי וחדש לגמרי ובחינם חסרונות מצריך תחזוקה של שני חשבונות בכל מכשיר בו אנחנו ניגשים לגוגל תמונות

4. שימוש באפליקציית צד שלישי (שאינה קשורה לגוגל) לצורך גיבוי התמונות
כמו למשל דרופבוקס (Dropbox), אמזון קלאוד (Amazon Cloud), וואן דרייב (One Drive) מבית מיקרוסופט יתרונות חלק מהשירותים הללו מציעים תכניות זולות יותר מגוגל (נכון ליוני 2021) חסרונות שימוש באפליקציה צד שלישי תמיד יגרור חשבון נוסף, התקנות נוספות ולפעמים תקלות בלתי נמנעות בגיבויים
5. גיבוי עצמאי למחשב הביתי או למחשב במשרד
העתקה עצמאית של התמונות למחשב ע"י חיבור USB או דרך הוויי-פיי. מכל השיטות המוזכרות כאן, זו הכי פחות טובה לדעתי. יתרונות לא מצריך שום שינוי בטלפון חסרונות מצריך ניהול גיבויים - לזכור מה כבר גובה ומה עדיין לא, או לחילופין שימוש בתוכנה שתעשה זאת עבורנו. חיסרון שני הוא שאמנם גיבינו את התמונות, אך הן עדיין חשופות לנזק - הכונן הקשיח יכול להינזק, המחשב יכול להיגנב, נזקי שריפה או מחיקה בלתי מכוונת. היתרון של גיבוי בענן הוא שהמידע שלנו מגובה בכמה מקומות ויש מנגנון הנקרא התאוששות מאסון שאחראי על כך שצריך לקרות נזק קטסטרופלי בכמה מקומות בעולם בכדי שהמידע שלנו יינזק.
אני בחרתי בשילוב של פתרונות 1+2 ורכישת נפח אחסון נוסף כשיתמלא הנפח החינמי.
שימו לב נוסף לשינוי הנ"ל, גוגל תתחיל למחוק חשבונות שלא נעשה בהם שימוש (כלומר לא נכנסו אליהם מעל שישה חודשים) ותתחיל גם למחוק פריטים החורגים מנפח האחסון בצורה תקיפה ומהירה יותר כך שלנו המשתמשים נותר פחות זמן להגיב.
לסיכום
שינוי המדיניות הוא בהחלט מכה בכנף לכל משתמשי גוגל, אך ניתן לנהל אותו בצורה נכונה בקלות ובזול יחסית
לכל שאלות ופניות נוספות כתבו לנו באחד מהערוצים שלנו
בהצלחה